Studentlivet med covid-19 på skuldrene

Studentlivet med covid-19 på skuldrene

Heisann! Og velkommen til min studentblogg. Denne bloggen er startet opp i den anledning ved at jeg tar valgfaget digital markedsføring på Høyskolen Kristiania. I mitt første blogginnlegg skal jeg ta for meg problemstillingen:

Hvordan er det å være student under koronasituasjonen? 

Jeg var så utrolig heldig og fikk et år av studielivet uten korona. Oppstarten av dette året fikk jeg en super fadderuke med mange nye venner. En av de få gangene jeg har gledet meg så mye til skolestart, og det varte. Jeg så frem til å møte opp i klassen med de nye medstudentene mine hver dag.

For meg er det viktig med gode studievenner når man entrer et nytt kapittel i livet alene uten noen å kunne støtte seg til. Overgangen fra fullt kjør som student til et hjemmekontor en prøvelse i seg selv. Studentlivet skal omringes av nye mennesker, spennende opplevelser og årene du virkelig skal blomstre. Studentlivet ble tilbrakt sosialt både på fritiden og ved skolebenken. De små tingene som det å kunne møte opp i klassen for å treffe alle klassekameratene sine, arbeide sammen på biblioteket og de koselige stundene i friminuttene tok slutt.

Overgangen var dramatisk for oss alle. Regjeringen kom med tiltak og restriksjoner for å kunne stoppe spredningen av koronaviruset. Det ga oss studenter en enorm endring og stor påkjenning. Men også utfordringer som vi måtte tilpasse oss. Dette måtte norgesbefolkning tilpasse seg, og alle reagerer ulikt på en slik krisesituasjon.

Min opplevelse av studielivet når korona kom til landet var utfordringen med selvdisiplin ble betydelig vanskeligere. Når jeg var vandt med det vanlige studielivet er det vanskelig å endre allerede satte rutiner, hvertfall når pandemien kom og det ble et enormt sjokk for alle. Det som gjorde det så vanskelig var alt usikkerheten. Usikkerheten rundt hvordan skolen skulle tilrettelegge seg restriksjonene, hvordan eksamensvurderingen som ble endret, om vi i det hele tatt får muligheten til å komme tilbake igjen. Når forelesninger ble digitalt, eksamener endret fra Hasle hallen til digitalt, til og med å møte studievenner ble digitalt. Mange timer foran skjermen med kohortgruppen ble hyppig brukt.

Denne usikkerheten går også utover mer enn bare skolesituasjonen. Et stort problem med koronasituasjonen er at flere mennesker blir ensomme. Ved en undersøkelse av Sentio, er det faktisk tre av fem studenter som føler seg ensomme (Universitas, 2020).

Studenter som studerer i storbyene er ofte fra andre steder i Norge, og naturligvis har derfor ikke så mange kjente i byen. Det er en motivasjon i seg selv å kunne ha studenter og venner rundt seg i skolehverdagen – men nå sitter flere alene på stuebordet i leiligheten. Rutiner og struktur blir en utfordring for mange.

Som student har de fleste av oss en deltidsjobb som man er avhengig av for at studentlivet skal gå rundt. Når pandemien vokste var det deltidsansatte som måtte bli minsteprioritert i jobbsammenheng. Smittetallene økte, og flere ble permittert fra jobben. Dette førte til at flere studenter slet med økonomien, og måtte flytte hjem. 

Jeg var en av de som ble permittert og måtte derfor å flytte fra Oslo tilbake til hjemstedet mitt Drammen. Det er noe med den første leiligheten man flytter til så det var for det første utrolig trist – men utrolig takknemlig for at utleieren tilrettelagt seg etter oss, som nå stod uten økonomi. Jeg er veldig hjemmekjær så å flytte tilbake til min mor var ikke noe problem. Men selvfølgelig kjedelig når man endelig føler seg litt hjemme i storbyen Oslo. 

Når jeg flyttet hjem omringet meg med støttende mennesker ble motivasjonen min bedre og jeg følte meg inspirert til å fullføre et annerledes og vanskelig år. Men eksamener ble gjennomført og karakterer satt. Igjen klarte vi å tilpasse oss omstendighetene med koronasituasjonen. 

Alt dette påvirker vårt studieliv. Til tross for alt det negative med pandemien føler jeg meg utrolig heldig for at det ikke har påvirket meg i noe større grad. Restriksjoner ble satt og endringer ble gjort. Jeg vet det er flere som er i en mye verre situasjon enn det jeg havnet i. Det er rørende å være vitne til hvordan vi har klart å tilpasse seg både restriksjoner og utfordringer på hvers av hele Norge. Det har absolutt ikke vært en lett endring, derfor er rørende å være vitne til denne jobben Norge har gjort sammen. Vi er sammen om dette <3


Sandra Stokvold

2 kommentarer til «Studentlivet med covid-19 på skuldrene»

  1. Hei Sandra

    Fint innlegg! Flott at du innledningsvis stiller et spørsmål til leseren. Jeg liker også at du har inkludert kilder for å understreke poenget ditt! Fortsett sånn 😀 Du reflekterer godt rundt tematikken, har skrevet passe langt og har passe lange avsnitt. Bra 🙂

    Til neste gang kan du prøve å strukturere teksten med underoverskrifter for å gjøre innleggene enda mer oversiktlig. Kanskje du også kan inkludere noen bilder for å bryte opp teksten litt?

    Bra jobbet, jeg gleder meg til å lese mer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *