Åpner teknologien flere dører, enn hva de lukker?

Åpner teknologien flere dører, enn hva de lukker?

Velkommen tilbake! Nå blir dette mitt fjerde blogginnlegg. Sist innlegg var vi innom kunstig intelligens, dette innlegget skal handle om de sosiale konsekvenser av den kunstige intelligens. Her skal jeg gå nærmere inn på hva fenomenet Amazon Go er, og hvilke positive og negative konsekvenser denne tjenesten har. Også skal vi innom den revolusjonerende roboten AV1. 

Ved kunstig intelligens kan det forekomme både positive og negative sosiale konsekvenser. Den kunstige intelligens omhandler blant annet at maskiner og roboter som opererer som mennesker. Det er forskjell på hvilke jobber som rammes i større grad enn andre, men utviklingen er enda pågående. En artikkel fra nettavisen.no publiserte at det er hovedsakelig disse yrkene som er mest sårbare for automatiseringen: salg- og service yrker, byggesektoren og helsesektoren.

Amazon Go

Vår foreleser Arne Krokan var innom Amazon Go som jeg fant utrolig spennende.  Amazon er et amerikansk firma som har regjert og revolusjonert innen netthandel, og nå også dagligvarebutikker – med mer. Firmaet tilbyr så mye ulikt, at det er vanskelig å ha oversikt over deres varer og tjenester. Ved siden av tusenvis av produkter, tilbyr de også Amazon Prime Air, Amazon Web Services, Amazon Prime Video og Amazon Go. 

Tjenesten Amazon Go er en dagligvarebutikk, der du må ha lastet ned en applikasjon for å få tilgang til butikken. Når applikasjonen er lastet ned, kan du entre Amazon Go butikken. Om du tar varene i hendene eller i en pose er helt opp til kunden, det registreres uansett. Deretter kan du spasere ut, betalingen skjer når du forlater butikken.

Amazon Go dagligvarebutikken er oppe og går den dag i dag. Den er fortatt i utvikling, og langt ifra perfekt – men det er en utrolig start. Amazon Go er hovedsakelig en dagligvarebutikk, men bedriften konkurrerer også mot 7-Eleven og Deli De Luca. Selv om tjenestens produkter er dyrere enn vanlig, er det fortsatt mye pågang tross de overprisede produkter.

Dagligvarekjeden Amazon Go sin butikk i New York.

For en fantastisk tjeneste, tenker du?

Men er den så fin og flott som den utgir seg for å være? Ja, for oss forbrukere er det en fantastisk oppfinnelse. Kundene slipper kø og kan handle i en fei. Som tidligere nevnt var det salg- og service-yrkene som vil være mest utsatt i utviklingen av kunstig intelligens. Hvis vi legger fokuset på de dagligvareansatte, er dette en maskindrevet tjeneste som Ikke behøver ansatte. Eneste ansatte som ser ut til å trenge, er sikkerhetsvakter for å kunne overholde sikkerheten. Ved eventuelle spørsmål som stilles og følge med at tjenesten går som planlagt, har de ansatte som følger opp.

Salg- og service-yrket

Når man tenker på at teknologien kan gi oss så mange muligheter, så er det 600 000 nordmenn som jobber inn salg- og service. Når denne gruppemennesker mister jobben kan det være vanskelig å få ny jobb. Hvertfall når en verdensomspennende pandemi kom til Norge, gjorde det heller ikke lettere. 

– Det som bekymrer meg, i et samfunnsperspektiv, er at flere jobber som ikke krever en fagutdannelse blir borte, sier hodejeger Trine Larsen i Hammer & Hanborg.
De som ikke har utdanning eller ikke henger med i den digitale utviklingen, faller utenfor. Det har vi sett tydelig nå under koronakrisen også, påpeker Larsen.

Nettavisen (2020)

Amazon er ressurssterkt firma som med oppstart av Amazon Go, ansatte tusenvis av nye ansatte. Samtidig som teknologien tar jobben fra oss, åpner det også flere dører. Andre stillinger oppdages innad samme kategori. Maskinene i Amazon Go har kun fjernet én av arbeidsoppgavene, kassabetjeningen. Hva med arbeidsoppgaver som påfyll av varer og servicen? Her kan Amazon Go strekke seg litt lenger. Det kan selvfølgelig ta tid før det dannes nye arbeidsoppgaver. I en rapport fra Gartner vil kunstig intelligens skape flere jobber, enn de som forsvinner i løpet av året. Analytikerne hevder at den kunstige intelligens vil skape 2,3 millioner jobber i 2020, mens «kun» 1,8 millioner jobber vil bli eliminert.

Langtidssyke barn og unge

Nå har vi vært litt igjennom oppfinnelsen med tjenesten Amazon Go. De positive og negative sider på de sosiale konsekvensene. Er det andre som kan ha nytte av slike maskindrevet roboter? Et eksempel på dette er at roboter kan hjelpe langtidssyke barn ut av isolasjon. Pandemien har resultert i at barn og unge må ha hjemmeundervisning. Dette har vært hverdagen til langtidssyke unge mennesker. Disse mister den sosiale kontakten med andre barn og unge, noe som er utrolig viktig for de fleste i den alderen.

Robot AV1

Roboten AV1 har gjort dette lettere for barn som ikke har mulighet for denne kontakten. Kontakten som er hverdagskost for andre. Roboten skal være forbrukerens øyne, øre og stemme. Denne teknologien har ikke påvirket negativt med tanke på jobbsituasjon. Men det er fortsatt en krevende oppfinnelse som må jobbes med. Men verdien at det, gjør det verdt det. Flere unge får sosialiseres og være i klassen som alle andre. Barn og unge som benytter seg av en slik robot vil føle seg mindre alene i verden. Det kan skape en trygghet for både barnet og andre medvirkende, som foreldre og lærere.

Teknologien har ingen grenser

Kunstig intelligens har gitt oss selvkjørende bilder, operasjonsroboter, droner, robotpsykolog, maskindrevet dagligvarebutikker og enda mer. Når man tenker på barndommen til foreldrene dine så er det utrolig mye som har endret seg. Men forhåpentligvis i et overkommelig tempo for de fleste. Som en avslutning kan kunstig intelligens ha en negativ påvirkning på det sosiale. Det er flere som mister jobben sin til en maskin eller en robot. Det kan virke håpløst for mange som havner i en slik situasjon. Med pandemien covid-19 blir det dessverre enda vanskeligere. 

Men hvis vi snur det om til det positive, har kunstig intelligens skapt utallige mange nye jobber for de fleste. Som tidligere nevnt i vedlegget over her, vil det skape flere jobber enn hva som mistes. De enklere arbeidsoppgavene blir gitt til maskiner. Mens vi kan forske og skape arbeidsoppgaver og stillinger som robotene ikke kan ta fra oss, enda. Teknologien er i utvikling, og vi vet ikke hva den har i vente rundt neste sving. 

Kildehenvisning

Hagen, F. (2020) Jobber du innen disse bransjene, har du grunn til å frykte fremtiden hentet 2020 fra https://www.nettavisen.no/okonomi/jobber-du-innen-disse-bransjene-har-du-grunn-til-a-frykte-fremtiden/s/12-95-3424061693  

Tilman, M. (2020) What is Amazon Go, where is it, and how does it work hentet 2020 fra https://www.pocket-lint.com/phones/news/amazon/139650-what-is-amazon-go-where-is-it-and-how-does-it-work

Lekanger, K. (2017) Tror kunstig intelligens i 2020 vil skape flere jobber enn de som blir borte hentet 2020 frahttps://www.digi.no/artikler/tror-kunstig-intelligens-i-2020-vil-skape-flere-jobber-enn-de-som-blir-borte/414361

Johannessen, L. (2020) Robot kan hjelpe langtidssyke barn ut av isolasjon
hentet 2020 fra https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/robot-kan-hjelpe-langtidssyke-barn-ut-av-isolasjon

Sandra Stokvold

2 kommentarer til «Åpner teknologien flere dører, enn hva de lukker?»

  1. Hei Sandra!

    Spennende lesing 🙂 Veldig fine eksempler du har skrevet om i dette innlegget + et stort bonus at du har greid å aktualisere tematikken til dagens pandemi. Det viser at du greier å tenke selvstendig og trekke inn temaer som i utgangspunktet ikke er relevante til hverandre – det må du absolutt fortsette med 🙂 Helt topp med kildehenvisning i denne teksten, både med hyperlinking og den komplette kildelisten!

    Det ser ut som du halvveis i innlegget ditt har glemt underoverskrifter. Her har du bare nemlig en underoverskrift, som er Amazon Go.

    Et lite pirk fra meg er å se litt på setningsstrukturen i noen av avsnittene dine slik at de får bedre flyt 🙂 Noen av setningene er veldig korte, eller er veldig lange med mange kommaer.

    Godt jobbet Sandra! Jeg gleder meg til å følge deg videre 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *