VR-teknologiens fremtid

VR-teknologiens fremtid

Vi er fortsatt på temaet digital økonomi og forretningsmodeller med Arne Krokan. Innenfor dette temaet har vi nå hatt om teknologisk konvergens, disrupsjon og additiv produksjon. 
I forrige innlegg var vi innom teknologien åpner flere dører enn den lukker, dette skal vi se nærmere på. Additiv produksjon omhandler 3D-print og VR- (virtual reality) og AR- (augumented reality) teknologi – som jeg skal se nærmere på i dette blogginnlegget.  

Hva er VR-teknologi?

VR er en forkortelse for Virtual Reality, altså en kunstig virkelighet. Markedet der fenomenet regjerer er spill og underholdningsmarkedet. Det finnes mange filmer som spiller på denne kunstige virkeligheten, et eksempel på en film regissert av Steven Speilberg med tittelen Ready Player One. Anbefaler denne til de som setter pris på science fiction med action og eventyr. 

VR-teknologien har de siste årene kommet til spillverden, der VR-briller blir brukt for å realisere den kunstige virkeligheten på godt og vondt. Disse brillene gir deg muligheten til å se en virtuell verden, med 360 graders video. Her har spilleren mulighet til å være til stedet i en helt annen verden, og bevege deg rundt. For de fleste er teknologen mest kjent på underholdningsmarkedet. Så de fleste kan kanskje tenke seg at VR-teknologien bare er brukt til lek og moro, men teknologien utvikler seg stadig. 

Teknologiens samfunnsnytte

En artikkel fra forskning.no forteller Ramzi Hassan som er leder ved NMBUs VR-lab om teknologiens samfunnsnytte. Selv om fenomenet er mye relatert til spill markedet, brukes det også til å gjenskape historiske bygninger, data og oppdagelser. Hassan selv har gjenoppbygget Hisham Palace i Jeriko ved hjelp at virtual reality teknologien. Personlig synes jeg det var utrolig imponerende, fordi denne historiske bygningen har vært borte i 1 000 år. Allikevel har de klart å gjenskape en så historisk og verdifull bygning ved hjelp av teknologi.

Hassan mener vi kan forstå nåtiden bedre med VR. Med samme metode som Hassan har brukt ved gjenskapning av bygninger. Har vi mulighet til å skape steder og områder vi ellers ikke har hatt tilgang til. Det kan høres umulig ut, men ved VR-teknologien har de nå gjort det mulig. Områder vi kan gjenskape er eksempelvis rasfare, jordskred og fjellsider. Farlige områder menneskene ikke har tilgang til å undersøke, kan vi nå forske nærmere og grundigere enn tidligere. Istedenfor å sette livet i fare, kan forskerne undersøke dette på datamaskiner med oversikt over alle kriker og kroker. 

VR hjelper oss med fremtiden

VR-teknologien kan hjelpe samfunnet vårt med nåtiden, men hva med fremtiden? Jo, Hassan forteller hvordan. Ved planlegging av fremtiden kan VR hjelpe oss med utbyggingsprosjekter som veier, parker, transport-strekninger, og mye mer. Kun fantasien vår setter grenser. Da har vi muligheten til å kunne forestille oss hvordan det vil se ut før vi i det hele tatt har begynt prosessen.

Gode resultater ved psykisk helse

Eksponering er den mest effektive behandlingsmåten for mennesker med angst. Et avsnitt i en artikkel fra forskning.no går inn på den psykiske helse ved hjelp av virtual reality. Smiti Khalon tar doktorgrad for å kunne forstå ungdom som sliter med angst. En av hennes studie utførte hun en treningstime med en gruppe med 30 ungdommer. Ungdommen skulle utføre enkle øvelser med VR-briller. Et eksempel på en øvelse som ble utført var å telle baklengs fra 50 foran klassen. 

Effekten kom etter kun to timer med en enkel sesjon. Dette skaper mulighet for å utsette ungdommen som sliter for en falsk verden. Som resulterer i en positiv endring, kun med en virtuell verden. Igjen viser VR-teknologien at det skaper mer muligheter.  

Hva fører denne teknologien oss?

Utviklingen av VR har vært en rolig prosess. Den norskebefolkning vil alltid være litt skeptisk til ny teknologi. Ordet virtual reality i seg selv er skremmende for noen. Noe av grunnen til dette kan være filmer som både viser de positive og negative delene med en falsk verden. Og når man kun har sett filmer av dette, virker det kanskje umulig at dette kan skje i den virkelige verden. Men er det så skummelt? 

Personlig vil jeg tro teknologien kan skape mer muligheter for Norge, enn hva den kan skadeliggjøre. Ved å ha lest på ulike artikler for å kunne få en forståelse av hva dette dreier seg om, virker som at VR i en startfase. Teknologien har gitt oss muligheter, som vi ellers ikke hadde hatt oppnådd uten fenomenet. Det er først nå de siste årene, teknologien har fått sitt utsprang. 

På en annen side vil det som regel alltid komme noe negativ ut av et så genialt fenomen som VR-teknologien nå har vist oss. Den negative siden av teknologien er jobbene som blir erstattet samtidig med utviklingen. Som all teknologi som utvikles, vil jobber bli fjernet og maskiner overtar. Men som vi har sett tidligere, vil det oppstå nye jobber og stillinger. Som sagt, er dette tidlig i fasen til teknologien som vil si at vi har mer i vente fremover. Det er årene fremover de virkelig skal forske på teknologien. Så får vi se om det skaper enda mer muligheter for oss?

Kildehenvisning

Ellingsen, M. (2018) Hva kan vi egentlig bruke VR til? hentet 2020 fra https://forskning.no/arkitektur-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet-partner/hva-kan-vi-egentlig-bruke-vr-til/1269973

Jakobsen, S. (2020) Flere folk med angst og depresjon kan få hjelp når psykologene gir digital terapi hentet 2020 fra https://forskning.no/depresjon-internett-mental-helse-ungdom/flere-folk-med-angst-og-depresjon-kan-fa-hjelp-nar-psykologene-gir-digital-terapi/1729591

Sandra Stokvold

2 kommentarer til «VR-teknologiens fremtid»

  1. Hei Sandra!

    Dette var et kjempe bra innlegg 🙂 Fint at du har strukturen på plass. Det er en tydelig rød tråd gjennom hele innlegget og det var spennende å lese det du skrev om. Helt topp at du avslutter innlegget ved å drøfte rundt temaet uten å dra for subjektive konklusjoner uten kilder – fortsett sånn! Jeg liker også at du har avsluttet innlegget med et spørsmål som kan være en tankevekker for leseren!

    Fortsett med det gode arbeidet! Jeg gleder meg til å lese mer fra deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *