Filterbobler og ekkokamre: Tar det over vårt samhold?

Filterbobler og ekkokamre: Tar det over vårt samhold?

Når internettet ble skapt, kom etterhvert begrepene filterbobler og ekkokamre. I dette blogginnlegget skal jeg komme nærmere på hva disse fenomener er, hvordan de oppstår og deres konsekvenser av dem med tanke på samfunnsutviklingen vår. 

Boblen tar over

Fenomenet Filterbobler er oppdaget og introdusert av Eli Pariser. Boken hans «Filter Bubble» handler om redselen ved konsekvensene av filterboblene. Det er både negative og positive konsekvenser ved å havne i en filterboble. Men hvordan påvirker boblen oss?
Å havne i en filterboble, menes at algoritmene bestemmer akkurat hva du skal bli presentert på internettet. Det baserer seg på dine meninger, holdninger, verdier og interesser. Algoritmene filtrerer bort informasjonen som ikke er relevant for deg – Men tydeliggjør og sender data som er interessant for deg. Plattformer som sender denne informasjonen til algoritmene, kan for eksempel være Google og Facebook. Disse er plattformer med utrolig mye makt og informasjon om så og si, alt og alle. 

Tenk deg når du laster ned en ny applikasjon, for eksempel Spotify. Her får du muligheten til å koble din Facebook profil med din nye på Spotify. Hva gjør det med deres informasjon om oss? Den forsterkes, og de vet nøyaktig hva du hører på. Samtidig som informasjonen du har gitt Facebook. Oppbevarer plattformen mye mer informasjon enn hva du kanskje er klar over. 

Fanget i kamre

Faren med filterboblene er at de spesialiserer seg på å gi deg kun det du ønsker, og da kommer vi innom ekkokamre. Fenomenet ekkokamre er informasjon og synspunkter innenfor en gruppe som forsterkes. Grunnen til at den forsterkes er at de gir ikke rom og plass til andre som ikke er innad den gruppen. Det skader deg på et vis ved at du som bruker, ikke blir eksponert for andre sine meninger og synspunkter. Her omgås menneskene kun med personer som er enig med deg. Menneskene som er innenfor samme gruppe kommuniserer og diskuterer, som skaper en forsterkning for deres tro.
Et eksempel på dette er den store valgkampen i USA mellom Donald Trump og Joe Biden. Dersom man er supporter av Trump vil man kun eksponeres for artikler som støtter opp mot Trump. Da gir det ikke Biden er sjanse for å kunne motbevise og ha en sjanse med tilhengerne av Trump. I dette tilfellet vil det skape en negativ konsekvens av ekkokamrene.  

Problemer med samholdet i fremtiden

Internettet sine sosiale medier fikk sitt sprang på 2000-tallet. Før det hadde man tilgang til internett og telefoner, men det er rundt årsskiftet det virkelig startet for fullt. Sosiale medier og internettet dannet filterbobler og ekkokamre. En artikkel fra forskning.no har gått nærmere inn på hvorfor menneskene får stadig større gap. Gapene skiller oss fra hverandre med ulike meninger, synspunkter og verdier – som skaper polarisering.

– Vår teori er at polarisering ikke er en refleksjon av samfunnets tilstand, men at det heller stammer fra prosessene folk går gjennom når de danner seg meninger, forteller Ashish Goel, professor ved Department of Managment Science and Engineering, og medforfatter av studien.

Forskning (2013)

Professor Ashish Goel mener derfor at det ikke er samfunnet tilstand som skaper polarisering, men meningene som dannes. Når internettet ble skapt, utviklet brukerne sine egne plattformer. Et eksempel på det kan være nettstedsforum med diskusjoner om politikk. Disse plattformer kan være utrolig god hjelp til å kunne ytre meninger, forstå og diskutere. Men etterhvert blir dette misbrukt ved at filterboblene dannes, og ekkokamre oppstår. Til slutt ender vedkommende opp på nettsted, forum og lignende plattformer – med mennesker som deler akkurat samme tankegang som deg. Kommer man godt ut av å danne en gruppe i et ekkokammer da?

Datamaskin, Datamaskiner, Datateknologi, Rommet

Skaper mer problemer enn løsning

Til tross for at dette kan komme noe positivt ut av ekkokamre for å kunne utrykke sine meninger. Men det er det dessverre mye mer negativt. Et leserinnlegg fra trd.by forteller at eneste positive med ekkokamre er for å kunne styrke egen selvtillit. Men som kan diskuterer hvorvidt positiv effekt dette har eller ikke.

Vi mennesker har i vår natur å søke etter andre med fellestrekk. Det er sånn vi kan skape gode venner og bekjente. Internettet har blitt brukt for å kunne møte andre mennesker på ulike plattformer, som vi omgås med. Men etter hvert har dette skapt polarisering, som deler oss. Det blir store sprik mellom synspunkter, meninger og verdier. Som ved diskusjon og kommunikasjon styrkes av hverandre i grupper, man skaper en vi- og dere-mentalitet. Ved flere anledninger ikke styrker, men heller svekker vårt samhold. Filterboblene og ekkokamrene er fortsatt aktuelt. Kommer det til å snu om til det mer positive, når vi selv er så klar over det? 

Kildehenvisning

Øberg, S. (2013) Gir internett skydlden for sprikede meninger hentet 2020 fra https://forskning.no/kommunikasjon-internett-sosiologi/gir-internett-skylden-for-sprikende-meninger/639403

Åse, I. (2018) Ekkokammer oppmuntrende men skadelig hentet 2020 fra https://trd.by/meninger/2018/11/09/«Ekkokammer-oppmuntrende-men-skadelig»-17832174.ece

Arne Krokan (2013). Nettverksøkonomi (digitale tjenester og sosiale mediers økonomi). E-bok: Cappelen Damm Akademisk.

Sandra Stokvold

3 kommentarer til «Filterbobler og ekkokamre: Tar det over vårt samhold?»

  1. Hei Sandra!

    Dette var et flott innlegg! Du har med mange gode eksempler, og du har tydelig vist at du forstår hvordan filterbobler og ekkokammer fungerer i praksis. Jeg liker godt drøftingene dine rundt konsekvenser og potensielle positive trekk ved ekkokamre. Du greier å trekke inn mange relevante kilder. Herlig!

    Godt jobbet Sandra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *