Oppsummering: Digital økonomi og forretningsmodeller

Oppsummering: Digital økonomi og forretningsmodeller

Dette blir mitt siste innlegg for kategorien digital økonomi og forretningsmodeller. I dette blogginnlegg skal vi oppsummere litt hva vi har lært i første del av kurset, samt konsekvensene for fremtid og samfunnsutviklingen. Ved oppstart av dette kurset var det fortsatt en annerledes hverdag. Korona-situasjonen herjer fortsatt rundt oss så derfor er denne delen av kurset vært digitalt. Men vi har fortsatt lært mye. Arne Krokan har tatt oss med på svært mange spennende temaer.

Kunstig intelligens

Vi startet opp med forståelsen av kunstig intelligens og muliggjørende teknologi. Hva er egentlig kunstig intelligens? Kunstig intelligens er teknologi som brukes for å gi roboter, datamaskiner og programmer en intelligent respons. Dette gir oss både muligheter og utfordringer.

Et eksempel er dette er Alan Turing testen, som jeg har skrevet om i et av blogginnleggene mine. Turing testen går ut på at en person skal skille mellom responsen fra et virkelig menneske og en datamaskin. Så spørsmålet er om personen klarer å skille mellom A og B? Både ja og nei. Noen spørsmål kan være så vanskelig å skille, så vedkommende ikke alltid klarer å gjette seg frem til hvem som er hvem ved svarene de gir.

Dette gir oss muligheter til å kunne skape en datamaskin ved kunstig intelligens. Maskinen analyserer spørsmål og svar. Dette blir ofte brukt ved roboter som psykologer. Men kan det gå for langt? Utfordringene kan være at roboter og maskiner tar over mesteparten av jobber og stillinger. Men også at de kan utvikle seg lengre enn hva vi mennesker forstår? Kanskje de skaper eget språk?

Additiv produksjon med VR/AR-teknologi

Videre var vi innom additiv produksjon som omhandler VR- og AR-teknologi. Første fenomen ut er 3D-print som rett og slett 3D-printer produkter. Dette kan være både for privat- og bedrifts-kunder. Fenomenet kan printe ut så og si alt du ønsker! Noe jeg synes var utrolig fasinerende er 3dprinting av organer som er nylig forsket på. Det brukes ikke i Norge enda, men det forskes enda på.

VR er en forkortelse av Virtual Reality. Dette fenomenet går ut på en falsk verden eller en kunstig virkelighet. AR-teknologien som er forkortelse for Augmented Reality, er en utvidet versjon. Denne typen teknologi skaper mer en synsinntrykket som VR-teknologien bidrar med. AR skaper med synsinntrykk skape animasjon på virkeligheten, en hybrid mellom virkelighet og VR.

Eksempler på VR-teknologien kan være spill og underholdning, men det spiller inn på deres bidrag til samfunnsutvikling. Ved bruk av denne teknologien kan barn og unge som sliter med depresjon og angst bli påvirket i en positiv endring. Det er ennå ikke forsket for mye på dette fenomenet som vil si at det er mye mer i vente.

AR-teknologien finnes, men det er ikke tilgjengelig for deg som privatperson enda. Pokemon Go og IKEA er hyppig brukere av AR. Spillet Pokemon Go plasserer de bilder av Pokemon figurer oppå den virkelige verden. IKEA bruker VR ved prøveplassering av møbler i din egen stue, kun ved bruk av mobil.

Transaksjonskostnader

Denne delen av valgfaget heter digital økonomi og forretningsmodeller. Så digital økonomi er neste tema vi var inne på. Innenfor digital økonomi finner vi transaksjonskostnader, som er neste på listen. Transaksjonskostnader kan både operere høye eller lave. Det er kostnadene av å kunne benytte seg av det aktive markedet. Begrepet er delt inn i seks steg. Søkekostnader, informasjonskostnader, forhandlingskostnader, beslutningskostnader, evalueringskostnader og tvangskostnader. Jeg går mer innpå hva de ulike kostnadene er i dette blogginnlegget.

Hva har jeg lært?

Som en avslutning synes jeg at vi studenter, har lært utrolig mye på kort tid. Med tanke på at Arne Krokan kun får en måned på å kunne få gått igjennom digital økonomi og forretningsmodeller. Fenomener, selskaper, og organisasjoner jeg ikke visste om. Utfordringene og mulighetene. Fordelene og ulempene. Hvordan dette påvirker samfunnet, miljøet, utviklingen og endringene. Teknologien er enda i utvikling, og vi har kun sett starten på det.

Selv tenker jeg at teknologien kan gi oss mange muligheter. Men samtidig ser man gang på gang at stillingene og jobbene våre blir overtatt av maskiner og roboter. Samtidig vil det gi oss mulighet til å kunne utvikle nye stillinger og spesialisere oss på andre områder.
Temaene jeg har vært innom i dette blogginnlegget er noen av hovedtemaene som fikk min oppmerksomhet. Kunstig intelligens har vært temaet jeg synes har vært mest spennende denne måneden. Det er et så stort og vidt tema med mange fenomener og begreper jeg ikke ante om fra før.

Muliggjørende teknologier har jeg ikke hatt dybde forståelse fra før, derfor synes jeg dette også en av de mest spennende temaene vi var innom. Blokkjeder og krypto-valuta var noe jeg ikke har hatt energi til å kunne forstå, fordi jeg synes det var altfor vanskelig. Men noen timer foran youtube og leting i artikler får man er grei forståelse til slutt. Dette temaet har jeg skrevet om i et av innleggene mine, så gjerne sjekk det ut! Avslutningsvis vil jeg takke for deres oppmerksomhet. Tusen takk for dere som har fulgt med på denne studentbloggen første del av digital markedsføring. Neste gang skal vi innom nytt tema for digital markedsføring så følg med!

Sandra Stokvold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *