Markedsføring: Miljø og bærekraft

Markedsføring: Miljø og bærekraft

Et nytt tema har startet opp, og vi studenter fortsetter med blogginnlegg. Temaet vi er inne på er sosial kommunikasjon. Et spennende tema som omfavner bærekraft og miljø, som jeg skal nærmere inn på i dette blogginnlegget. Jeg skal ta for meg hvordan Bergans markedsfører seg selv. Og hvordan de fremmer klima og bærekraft i deres markedsføring. 

«Markedsføring er den sosiale prosess hvor enkeltpersoner og organisasjoner får det de trenger og ønsker å gjennomgå å opprette og utveksle verdier.»

Kotler & Armstrong

Hva er markedsføring?

Kotler definerer markedsføring som skrevet over. Det finnes utallige definisjoner av hva markedsføring egentlig er. Man kan binde sammen reklame og markedsføring, for disse har fellestrekk. Markedsføring og reklame kan skinne i lys av salg og kommunikasjon, som skaper verdi for både samfunn, og kunde. 

Bergans markedsføring

Bergans har vært flink med sine miljø- og samfunns-ansvar. Ved støtte og samarbeid med organisasjoner og bedrifter. Med tiltak innad bedriften for å kunne skape en grønnere fremtid. Eksempler på deres bidrag er This Is The Collection Of Tomorrow, Tour de Sy og Save The Seasons. Disse prosjektene skal jeg undersøke litt nærmere i dette blogginnlegget. 

This is The Collection Of Tomorrow

Bedriften har klima og miljøtiltak i deres markedsføring. Noen eksempler på det er samarbeidet med Spinnova og Halley Stevensons. De har samarbeidet sammen om en kolleksjon kalt This Is The Collection Of Tomorrow. Deres samarbeid handler om å lukke gapet mellom resirkulering, og deretter skape nytt produkt. Dette er et miljøvennlig tiltak for å kunne forhindre svinn. Dette samarbeidet har nylig etablert seg og derfor har det kun kommet tre produkter av de resirkulerte produkter – så vi har mer i vente av dette prosjektet. (This is the Collection Tomorrow, 2021)

Dette samarbeidet er annonsert på alle deres sosiale medier. Som en selvfølge ønsker Bergans at de aller fleste skal få med seg sine tiltak. Der fokuset er fremmer bærekraft i deres markedsføring. Introduksjonen av kolleksjonen på deres sosiale medier starter med hovedfokuset, som er resirkulering. Som da vil si at dette er et eksempel av Bergans sin markedsføring, der deres miljøtiltak fremmes.

Et bilde som inneholder person, utendørs, kvinne

Automatisk generert beskrivelse

Tour de Sy

Et annet eksempel på Bergans markedsføring, med fokus på miljø er Tour de Sy. Denne ble dannet ved samarbeid mellom Bergans og Esmod. Esmod er en motefagskole, som samarbeider med Bergans ved reparasjon av turklær. Bergans har alltid hatt reparasjonstjeneste, men utvidet dette med et samarbeid. 
Det ble satt i gang sommeren 2020, men siden covid-19 kom har det stanset gjennomførelsen av prosjektet. For å kunne fortsette prosjektet tross pandemien, starter de opp med debatt digitalt. (TOUR DE SY – SOMMER 2020, 2021)

Et bilde som inneholder tekst, gress, utendørs, bil

Automatisk generert beskrivelse

Samarbeidet gikk også ut på å ha et slags motefremvisning der Esmod moteskogen fikk 250 brukte produkter fra Bergans. De fikk i oppgave å redesigne produktene til unike og moteriktige plagg. Dette ble fremvist på Black Friday i 2018. Som skape oppstyr og interesse fra kunder og moteguruer. (Bergans X Esmod, 2021)

Selv om pandemien satt en stopper, har de ikke stoppet markedsføringen. Markedsføringen deres presenterer bilder og videoer av prosjektet. Dette samarbeidet er også annonsert på begge samarbeidspartneres sosiale medier. Men siden covid-19 kom i gjennomførelsen av prosjektet ble det stoppet. Her ser vi at igjen at Bergans har markedsført et prosjekt med fokuset på bærekraft. Og ønsker at dette kommer frem på sosiale medier. 

Save The Seasons

Save The Seasons er et prosjekt startet opp av Bergans, samarbeidet med WWF Norway. Flere bedrifter har slengt seg på deres prosjekt. Prosjektet er en underskriftskampanje skal forhindre global oppvarming. Vintrene blir kortere, med drastisk mindre snø. Og somrene blir lengre, med temperaturforskjeller og ustabilt vær. Dette skal kampanjen forsøke å forbedre, til de årstidene som de egentlig skal være. De ønsker at årstidene skal inn på verdensarvlisten, som er en liste over natur- og kultur-arv med stor verdi. (Unesco, 2021)

Save The Seasons har blitt eksponert på deres sosiale medier, med et sterkt budskap. Budskap som fører til et forbedret klima og mer bærekraftig fremtid. Markedsføringen deres bidrar til at forbrukerne blir engasjert i deres prosjekt og signerer for å forbedre årstidenes fremtid. Dette tiltaket går ikke akkurat utover deres produkter, men fortsatt markedsføres deres bedrift. Som skapes verdi for samarbeidspartnere og forbrukere. 

Bergans of Norway on Twitter: "Help us Save the Seasons!🌎 Together with  @WWFNorge we will get the seasons on @UNESCO's World Heritage list. This  will oblige politicians to tighten climate measures, and

Markedsføring, reklame og sosiale medier

Det har blitt mer viktig for bedriftene å være bærekraftig for deres egen nytte. Men miljø- og samfunns-ansvar med fokus på miljø og bærekraft, har vært sett på som et salgstriks. Samtidig kan man se at det kan være lønnsomt for bedriftene å fremvise seg som en mer grønnere bedrift. Men det skaper også en verdi for kunden, når bedriften fremviser deres tiltak for en bedre fremtid. Det kan være den lille forskjellen som gjør at kunden velger akkurat den bedriften, fremfor en annen.

Bergans bruker flittig sosiale medier. Før sosiale medier oppstod var det vanlig reklame på tv og i aviser som var deres måte å markedsføre seg på. Det er fortsatt reklame av Bergans produkter i aviser og på tv-skjermen. Men det har minsket etter at de lagde profiler på sosiale medier. Det kan være lettere for bedriftene å markedsføre seg på sosiale medier, og mer lønnsomt. Bedriften er aktive brukere av Facebook, Instagram, LinkedIn og YouTube. De når flere fremtidige brukere og samarbeidspartnere når de annonserer seg gjennom sosiale medier. Her markedsfører de produktene sine, men fremviser også deres tiltak for en grønnere og mer miljøvennlig fremtid. 

Litteraturliste

Bergans – Future Labs (2021) This is the Collection Tomorrow hentet 2021 fra https://www.bergansfuturelabs.com/?fbclid=IwAR2txNaVG3L_Jjd3AjmLg3LgExcGfHarPQYe66v6u6Z4jC2rS2VV0asaw4I

Bergans (2021) TOUR DE SY – SOMMER 2020 hentet 2021 fra https://www.bergans.com/no/tour-de-sy

Bergans (2021) Bergans X Esmod hentet 2021 fra https://www.bergans.com/no/tour-de-sy?gclid=Cj0KCQiA1pyCBhCtARIsAHaY_5dcepNs0sGP9W0IB9G8ghc5Za4xbY4U_zbca8Uox4VCzvX2MxEFErsaApWbEALw_wcB

Bergans (2021) Save The Seasons hentet 2021 fra https://savetheseasons.no/

Unesco (2021) UNESCO hentet 2021 fra https://unesco.no/kultur/verdensarven/verdensarvlisten/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *