Jakten på den perfekte mentor

Jakten på den perfekte mentor

First Round kurs

Dagens blogginnlegg skal jeg gjennom First Round kurset: Networking Basics. Innlegget skal inneholde hva kurset går ut på, hva mine tanker er underveis, hva jeg har lært og hvordan jeg går frem for å skaffe min egen mentor. Kildene mine i dette innlegget er kurset First Round steg for steg.

Dette kurset omhandler åtte moduler som hjelper studenter til å utvikle sitt nettverk, med deres tips og triks! Videre hjelper de også med å vise hvordan studentene kan skaffe seg mentorer. En student med mentor kan hjelpe med videre utvikling, veiledning og coaching. Å velge riktig mentor er viktig for hva studenter ønsker å oppnå med kontakten mellom disse. 

Modul 1 – Din profesjonelle identitet 

Når studentene skal finne seg en mentor kan det virke unaturlig og til bry for de profesjonelle. Men med litt tålmodighet og ydmykhet, så er det utrolig mange som ønsker å hjelpe. Hvordan skal man oppsøke den utvalgte mentor? Da er det tre dimensjoner som er viktig:

 • Interesse: Hvor interessant er dette for meg?
 • Styrker: Vil mine styrker og bidrag verdsettes?
 • Vekst: Hvilke nye ferdigheter og samfunn vil dyrkes?

Hvordan finne mentor?

Dersom dimensjonene er satt er det neste å finne mentor. Dimensjonene skal passe med den utvalgte mentor. Finn personen gjennom hva du genuint synes er interessant og gjør det naturlig. Ikke forhast deg selv i letingen. Hver profesjonell som man får kontakt med, skaper en klarere vei på hva og hvor du virkelig vil hen. 

Studenter kan fortsatt synes det er hardt med å skape nettverk. Flere kan føle på at hvorfor skulle en profesjonell hjelpe meg med min utvikling? Men tvert om, de profesjonelle ønsker å hjelpe. Ved hjelp av de fem væremåtene under vil det kunne skape underverker for deg som ønsker nettverk og mentor.  

 1. Empati – se deres synspunkt som medmenneske
 2. Nysgjerrighet – være interessert om deres erfaring
 3. Takknemlighet – uttrykk takknemlighet for deres tid og innsikt
 4. Relevans – vise hvorfor de er relevans og hvorfor dette er nyttig
 5. Respekt – behandle de slik du selv ønsker å bli behandlet

Når er man en profesjonell?

Hvordan vet man at utviklingen til en profesjonell skjer? Det er altså ingen inngang eller øyeblikk der man plutselig er en profesjonell. Denne utviklingen skjer over tid, som vil skape en klarhet som overføres til profesjonell etter hvert. Som student er det fire ulike identiteter som kan undersøkes nærmere. Når disse spesifiseres, oppstår en ung profesjonell identitet med tiden. 

 1. Interesse
 2. Styrker
 3. Ferdigheter
 4. Erfaringer

Modul 2 – Finne profesjonelle ved bruk av LinkedIn

Det første spørsmålet som stilles er: Hva er ditt nettverk? Familie og venner, studievenner, og profesjonelle/administrerende. Disse menneskene ovenfor kan man møte på klubber, programmer eller organisasjoner. Alle menneskene innenfor denne ringen, er ditt nettverk. For å kunne utvikle sitt nettverk mer har vi gode midler som for eksempel, LinkedIn. Da vil vårt nettverk utvikles lengre enn ringen «You». 

Hvordan sette i gang?

Å skaffe seg mentor handler først og fremst, om å hvem studenten skal kontakte først? Den perfekte mentor kommer etter hvert, hvor flere nettverk som dannes – jo nærmere kommer du den perfekte mentor. Det er viktig å ikke være ute etter den perfekte mentor etter første forsøk. Finne et interessant menneske med noen fellestrekk? Hopp ut i det! Det finnes to ulike profesjonelle:

Yngre profesjonelle: Disse menneskene har nylig vært student selv, og kan kjenne seg igjen i din posisjon. 

Elde profesjonelle: Menneskene som har vært i dette, lengre enn de yngre profesjonelle. Disse kan tilby mye erfaring.

«Don´t let perfect become the enemy of good”

Paul Persek

Modul 3 – Effektive LinkedIn meldinger

For å kunne effektivisere LinkedIn meldingene som sendes til potensielle mentorer, er det noen strategier som brukes. Som tidligere nevnt er egenskapene empati, nysgjerrighet, takknemlighet, relevans og respekt viktig for denne modulen. 
Ved bruk av disse egenskapene skal du fortelle hvem du er, hvorfor du når ut og hva du vil med denne meldingen. En enkel huskeliste for første melding som sendes.

 • Er navnet til personen skrevet riktig?
 • Er navnet på bedriften skrevet riktig?
 • Er det noen skrivefeil?
 • Og alltid… hvem, hvorfor, hva

Modul 4 – Koordinere samtaler effektivt

I denne modulen skal vi fortsette og ta med oss egenskapene empati, nysgjerrighet, takknemlig, relevans og respekt. Gjennom koordinering som effektiv, betydningsfull, og initiativ. Mentoren man skal nå ut til er forhåpentligvis et menneske som ønsker å hjelpe, samtidig som de har mye å gjøre. Så her er det viktig å koordinere raskt og enkelt. Enkle regler for en samtale:

 • Tid og dato 
 • Foretrukken kanal 
 • Hvis telefon, trenger du deres foretrekkende nummeret deres
 • Ta initiativ og gjør det enkelt for vedkommende

Når man har sendt en invitasjon til en samtale er det viktig å huske på å gjøre tittelen så tydelig som mulig, dobbelt sjekke at tiden er riktig, og hold deg til tiden som er planlagt.

Modul 5 – Anatomi og navigering av en samtale 

Når samtalen er satt i gang kan det oppstå nervøsitet, men ikke sett for mye press på deg selv. Start med å fortelle hvem du er. Gjerne bekreft at tiden fortsatt fungerer bra for vedkommende. Takke for tiden de tar seg til dette møtet. Høre hvordan det går, og hovedfokuset er å lytte. Dersom noe går galt under samtalen, ta dette som læring. Alle kan feile, det handler bare om hvordan man tar sine feil. Under er en enkel oversikt over hvordan samtalen kan fungere:

Fase 1: Begynnelsen av en samtale
Innledende kontakt. 

Fase 2: Introduksjon av deg selv
En mer detaljert og effektiv introduksjon.

Fase 3: Spørsmål og forespørsler for personen du har samtalen med
Denne fasen tar mesteparten av samtalen. 

Fase 4: Avslutningen 
Takke for deres hjelp og tid. Åpne døren for nettverksdannelse.  

Modul 6 – Profesjonell historie prototype

Ved å fortelle mottakeren av samtalen hva dine egenskaper og interesser er i studiesammenheng, skaper det en forståelse av hvorfor du tar kontakt. Og eventuell hjelp vedkommende kan bidra med. Det er to elementer for effektiv introduksjon:

 • Gi relevant informasjon om deg selv
 • Liten fortelling om hva bakgrunnen din er:
  • Hvem er du?
  • Hva er dine egenskaper og interesser?
  • Hvordan er min profesjonelle utvikling, og hvordan ligger jeg an?
  • Hva ønsker jeg å få ut av denne samtalen?
 • Og hvorfor du ønsket denne samtalen. 

Modul 7 – Research og spørsmål 

For å kunne ha en vellykket samtale er research viktig. Skaffe deg informasjon om vedkommende du skal snakke med, og selskapet personen jobber for. Her er tre enkle steg for å skaffe seg informasjon:

Steg 1: Undersøk og les nøye gjennom deres LinkedIn profil. For å undersøke nærmere kan man benytte seg av «Se all aktivitet». Bruk også tid på selskapets LinkedIn profil.
Steg 2: Gjør et søk på Google nyheter for vedkommende, selskapet og deres bransjetrender. For eksempel, Konsulenttrender 2020.
Steg 3: Gjør et YouTube søk for å kunne se om det er noen intervjuer, eller nylige postet videoer fra selskapet.

Ut ifra research ovenfor noter deg følgende. Delt tilknytning kan være felles interesser og opplevelser. Oppdag informasjon som du ønsker å ha tilgjengelig gjennom samtalen. Eventuelle spørsmål som dukker opp under research, noter deg disse. 

Hvordan stille gode spørsmål?

Å stille gode spørsmål kan ha en stor innvirkning på de valgene du tar videre i utviklingen din. Husk at gjennom disse samtalene, er da du virkelig lærer. Man kan dele opp spørsmålene i tre kategorier:

 1. Deres historie 
  • Lære om veien de tok
  • Spørre om usagt informasjon
  • Hva er relevant for meg?
 2. Jobbsituasjonen deres
  • Egenskaper
  • Selskapets trender
  • Muligheter og utfordringer
  • Karrierevei
  • Lignende selskaper
 3. Råd til deg
  • Råd om å følge deres fotspor
  • Andre muligheter
  • Anbefalte ressurser

Modul 8 – Bygg varige nettverk

Som en avslutning på disse modulene kan du skape langvarige støttespillere. Send for eksempel en hilsen om hvor takknemlig du er for at de tok sin tid. De menneskene som mottar denne hilsen vil sette pris på tilbakemeldingen. Med langvarige støttespillere menes at det er personer som opprettholder kontakten, med tips og triks for fremtidig utvikling. De blir din coach/supporter dersom du tar deres hjelp til utvikling. Bildet under viser hvordan en oppfølging kan foregå. Kort og enkel oppsummering til vedkommende av hva som har skjedd siden sist. 

Mitt resultat av kurset

Ved gjennomførelsen av dette kurset har jeg lært å være tålmodig og uredd. Selv kan jeg føle på det å føle meg til bry når man skal velge ut en mentor. Bruke andres tid på min jobbfremtid. Men etter dette kurset har jeg lært at det an virke det motsatte. De ønsker å hjelpe, dersom man opptrer som nysgjerrig og ydmyk. Nøkkelen er å lytte og tilpasse seg kommende mentor. Tålmodighet er viktig, når man skal finne den perfekte mentor. Gå utenfor komfortsonen er mye viktigere enn hva man kanskje tror?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.