Vurdering av nettbutikk

Vurdering av nettbutikk

Konkurransen mellom nettbutikkene i Norge, grunnen til dette er økende netthandlere. Noen nettbutikker kan slite, dersom de ikke hopper på toget. Så her gjelder det å følge med. Så hvordan styrker man sin plass i markedet for netthandel? 
Gjennom dette blogginnlegget skal jeg bruke Even Ødegård fra INEVO sin artikkel om hvordan vurdere en nettbutikk. I denne artikkelen nevnes ti kriterier som skal vurdere utvalgt nettbutikk. 

Nettbutikken jeg skal ta for meg i dette blogginnlegget er DenDama. Dette er en mulitbrand-butikk som er plassert på Frogner i Oslo. Butikken selger det beste innen klær, vesker, sko og tilbehør i mer enn 25 år. Under er et vedlegg av alle merkene de selger:

Førsteinntrykk

Det første møtet mellom mennesker oppstår førsteinntrykk, dette kan sammenlignes med førsteinntrykket man får av en nettside. Det kan være både et godt eller dårlig første inntrykk.
Dersom nettbutikken din har godt førsteinntrykk er det mer sannsynlighet for at kunden gjennomfører et kjøp. For å kunne avgjøre om nettsiden har et godt første inntrykk, stilles disse spørsmålene:

  • Har jeg kommet til riktig sted?
  • Hva er det jeg kan gjøre her?
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Nøkkelord for et selskap som kan ha forbedringspotensiale kan være at deres nettside skal være appellerende, lett å finne frem og informasjonen kommer tydelig frem.

Nettsiden selger det beste innen mote, og hvis rett kunde besøker nettsiden er det absolutt mulig for et kjøp. DenDama har et godt førsteinntrykk, forsiden er imøtekommende og oversiktlig. Logoen deres følger nettsiden nedover hele hovedsiden, som gjør det klart hvor kunden har havnet. Inspirerende bilder er det første øyet ser. Videre kommer man til en ny kolleksjon av Isabel Marant, her får vi et inntrykk av hva nettsiden selger. Også deres mest populære merker. Gode og klare bilder av produktene er en viktig faktor for kjøp. 

Et bilde som inneholder tekst, person, hunnkjønn

Automatisk generert beskrivelse

Synlighet

Det som menes med synlighet er at deres nettbutikk er lett å finne frem til, og her spiller begrepene SEO (Search Engine Optimizing) og SEM (Search Engine Marketing) inn. Dersom disse samkjøres vil nettbutikken være synlig i Google-søk, men også deres produkter vil fremmes. 

Når kunden søker opp butikken er nettsiden deres øverst på siden, samt deres merker. Andre og tredje på listen er deres sosiale medier. Om kunden kun søker etter merkene deres, kommer ikke dendama nettsiden opp på første siden. Som kan bety at det er vanskeligheter for kunden å finne frem uten å nevne dendama. 

Brukervennlighet

Klarer alle i deres målgruppe å finne fram? Her handler om å skape nettsiden mer brukervennlig. Målet er at alle i deres målgruppe vil kunne forstå nettsiden, og finne det de er på jakt etter. Dersom nettbutikken ikke er brukervennlig, vil selskapet kunne miste kunder tidlig i kjøpsprosessen.
En annen viktig kategori innen brukervennlighet er at deres nettside fungerer like godt på alle enheter. Jakten etter et produkt – skjer ofte gjennom mobiltelefoner, derfor er det viktig at nettsiden tilpasses enheten. 

Nettsiden til dendama er enkel og oversiktlig for alle målgrupper. Kategoriene er listet opp, med under kategorier. Under forsiden er det oversikt over kommende produkter, påfyll og trender. Enkelt for enhver kunde å finne det man er på jakt etter. 

Et bilde som inneholder tekst, person, kvinne, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Kjøpsprosess

For å kunne få en kunde er strategien om en enkel og lettvint kjøpsprosess, en god start. Plasser VISA og Mastercard logoene ved betaling, hjelper med å skape trygghet for kunden. En annen trygghet er å kunne vise at andre kunder har kjøpt hos deg tidligere. Her dannes Cialdinis prinsipp «sosiale bevis» for påvirkning. Vi liker mer å gjøre det andre har gjort, før deg selv.
Leveringstid, levering- og betalings-alternativene er en viktig del av å få kunden til å gjennomføre kjøpet i handlekurven. Skal jeg handle raskt eller ikke? For å kunne vite om dette er en ny kunde, er det lurt å spørre om e-postadressen tidlig. Da har du mulighet til å vite hvilken kunde dette er, og eventuelle returer som kan oppstå. 

Kjøpsprosessen for nettsiden dendama er enkel og lettforståelig for de fleste. Her har de også lagt ved logoene til VISA og Mastercard. Men en ting de kunne satset på er tilbakemeldinger fra tidligere kunder. Gjennom hele nettsiden ser kunden ingen kommentarer fra tidligere kunder. 
Nettsiden har en egen side for salgsbetingelser, som er utrolig nyttig dersom kunden skulle ha hatt noen spørsmål. Betalingsalternativene og leveringsmåte er listet opp i kjøpsprosessen. Eneste som mangler er en oversikt over leveringstid. 

Teknologi og hastighet

I en undersøkelse vises det at 1 av 4 forlater nettsiden dersom den bruker mer enn 4 sekunder å laste inn, og enda flere på enheten mobil. Her er det om å gjøre å ha en nettside som lastes fortere enn 4 sekunder, for at det ikke skal gå utover omsetningen. For å kunne sjekke nettsiden din, kan Google PageSpeed Insighets Tool være et verktøy som kan hjelpe med å få oversikt. Verktøyet viser hvor lang tid nettsiden laster, og ulike forbedringer som kan hjelpe. 

Dendama oppleves som en rask nettside, med elegante overganger. Dendama fungerer like bra på både enhetene; pc og mobil. Under er et skjermbilde av deres nettside på en mobil enhet. Som man ser har dendama tilpasset seg for hvilken enhet som nettsiden vises på.

Kundetilfredshet

Kjøpsvilligheten øker når vi ser andre fornøyde kunder. Dette kan være et nyttig hjelpemiddel for å kunne få en usikker kunde til å endre mening. For å kunne fremme allerede kunder av selskapet, fremmes det på ulike plattformer. Vurderingen på nettsiden prisjakt.no, rangeres nettsiden med kommentarer fra kunder. Selskapets sosiale medier har også forhåpentligvis kommentarer/innlegg fra kunder, både om de er fornøyd eller ikke. 

Som tidligere nevnt har ikke dendama nettsiden kommentarer og innlegg fra tidligere kunder. Siden dendama er en grossist, som selger allerede eksiterende merker. Derfor vil de nok ikke konkurrere på pris med andre i markedet. Deres sosiale medier inneholder heller ikke kundeanbefalinger. 

Trygghet

Hvordan skape trygghet for kunden? Enkle steg som at kunden får det vedkommende har bestilt, og at returordninger ikke skal være problematisk. 
For kunden burde trygghetspunktene komme tydelig frem. Det som menes med dette er at informasjonen om levering/retur skal være forståelig og lett tilgjengelig. For å kunne gjøre det enda tryggere kan kontaktinformasjonen være plassert en tydelig plass på nettsiden. En chat som popper opp for eventuelle spørsmål vil være betryggende. 

Nettsiden har en egen side med salgsbetingelser, der all informasjonen om deres leveringsalternativer og returneringsordningen står. Her er det lett å ha oversikt over deres betingelser. Noe som mangler, som dendama kan vurdere er en chat for kunden. Dette vil skape en trygghet for kunden, og gjør det lettere for selskapet ved å motta spørsmål etc.

Et bilde som inneholder tekst

Automatisk generert beskrivelse

Kundekommunikasjon

Hvor god kommunikasjon har du med kundene dine? Kundedialog har mye å si for selskapets omdømme. Kommunikasjonen skjer på e-post, sosiale medier, og lignende plattformer for å kunne kommunisere med kundene. 

Selskapet dendama sine sosiale medier skaper kommunikasjon mellom bedrift og kunde. Deres instagram inneholder inspirasjon, nyheter, samarbeid og kunders bilder. Dendama sender ut nyhetsbrev på e-post for kunder som har meldt seg inn. Deres Facebook side har lignende innhold som de andre plattformene, men her har de også en chat. 

Utmerkelser

Dersom selskapet har funnet priser, eller fått utmerkelser kan dette være lønnsomt for bedriften å fremme på deres nettside. Bedriften dendama har ikke vist til noen utmerkelser, priser eller artikler på sin nettside. 

Konsept

Strategien for selskapets nettside burde komme tydelig frem gjennom konseptet. Enkelt og godt kommunisert for å oppnå best mulig resultat. Dendama har et konsept som kommer tydelig frem gjennom nettsiden deres. 

Som en avslutning vil jeg si at DenDama har et gjennomført konsept. Her er det fokus på trender, eksklusivt, nyheter og det beste innen mote. Siden dendama fører store merkevarer, og skal holde det eksklusivt. Derfor tror jeg selskapet ikke konkurrerer like mye på pris. Nyheter og trender fra de største merkene er det som er deres hovedfokus. 

Kildehenvisning

Ødegaard, E (2020) Hvordan vurdere din nettbutikk? hentet 16.04.2021 fra

One thought on “Vurdering av nettbutikk

  1. Hei Sandra,
    Dette er et godt innlegg og en fin vurdering av nettbutikken til DenDama – bra jobbet!
    Jeg legger imidlertid merke til at et par av bildene du har lagt ved i innlegget, ikke kommer opp. Det viser bare et bilde-ikon med automatisk generert tekst som forklarer hva bildet viser – dette ville jeg sett litt på. Eller er dette supert!

    -Stine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.