De digitale markedsføringskanalene; Hvem er best egnet for deg?

De digitale markedsføringskanalene; Hvem er best egnet for deg?

Vårt andre blogginnlegg i modul fire med Marius Vetaas Thomassen skal vi gjennom de digitale markedsføringskanaler. I dette blogginnlegget skal vi skrive en anbefaling om hvilke digitale markedsføringskanaler bedrifter/organisasjoner burde benytte seg av i 2021. Gjennom dette innlegget brukes artikler, og egen refleksjon for å kunne skape en forståelse av temaet. 

Planlegging

Ved valg av markedsføringskanaler for en bedrift eller organisasjon må planleggingen være første steg for en vellykket markedsføring. Første steg i prosessen kan være å sette opp en markedsplan. En markedsplan er et dokument som skal styre markedsføringen til bedriften i form av tiltak våre over lengre perioder. Dokumentet skal inneholde markedsaktiviteter som skal gjennomføres, når aktivitetene skal gjennomføres, hva markedsaktivitetene skal koste og hva aktivitetsmålene skal føre til.  

Målgruppe

For å kunne lykkes best mulig er mennesker som trekkes mot markedsføringen viktig, altså vår målgruppe. Å velge ut en målgruppe går ut på at virksomheten velger ut kunden sin. Det vil altså si at denne målgruppen ønsker bedriften å nå med sine produkter, service, eller markedsføring. Hvordan disse menneskene velges ut går ut på deres sosiodemografiske-, demografiske- og geografiske-faktorer. 

Markedsplan

Markedsplandokumentet skal inneholde først og fremst, sammendrag. Dette gir en kort oversikt over innholdet i planleggingen med de viktigste punktene. Målsetningen beskriver markedsmålene som er satt. Når markedsmålene er satt settes en markedsstrategi. I dette steget må bedriften ta hensyn til deres konkurrenter, kunder, og markedet. Gjerne sett opp en SOFT-analyse for å kunne sette bedriftens styrker, svakheter, muligheter og trusler.

Aktivitetsplan, også kalt markedsprogram, er en mer detaljert beskrivelse av aktivitetene som er planlagt. Dette omhandler annonsering, salgskampanjer og lignende. Til slutt er oppfølgning. Her er det om å følge opp, og kontrollere målsetningene som er satt. Samt beskrivelse om oppfølgning av markedsplanen underveis, ansvarlige og frist for rapportering. Jo bedre kontroll og oppfølgning, jo mer mulighet for justeringer for å kunne forbedre, for å kunne lykkes.

Den digitale og tradisjonelle markedsføringsstrategi

Markedsføringen for bedrifter og organisasjoner har endret seg med årene. Før i tiden var aviser, tv, radio og oppslag som gjaldt. Dette en måte å reklamere selskapet på, men den digitale markedsføringen har virkelig tatt markedsføringen med storm. 
Grunnen til at den digitale markedsføringen er betydelig bedre er fenomenets fleksible, effektive og enkle måte å reklamere på. Her brukes de digitale kanaler som Facebook, Instagram, LinkedIn, Tik Tok, Snapchat, Twitter og lignende. 

Facebook

Facebook er det største sosiale mediet som brukes i Norge har nesten 3,5 millioner brukere.  Sosiale mediet er en utmerket plattform for å kunne markedsføre seg på. Ved å kunne ha direkte kontakt med kundene. Skape en selskapside for å kunne fremme merkevare. Her har du muligheten til å kunne legge ved innlegg med bilder. Det er også en mulighet å reklamere med annonser på sidelinjen. Disse tiltakene hjelper med å spre merkevaren, og deres markedsføre. 

LinkedIn

En av de største sosiale mediene i Norge med fokus på karriere og næringsliv er plattformen LinkedIn. Siden denne plattformen har rettet sitt hovedfokus mer på karriere, er det ulike strategier en bedrift kan ta i bruk ved LinkedIn. Først og fremst brukes LinkedIn for selskaper ved å fremme deres merkevare. Merkevarebyggingen skjer gjennom å bruke kanalens egenskaper til å poste, dele og engasjere. Eventuelle nyheter, produkter, kampanjer og lignende. Her har man muligheten til å kunne ha en effektiv målstyring ved å sikte annonser mot en utvalgt målgruppe. Siden plattformen brukes mer mot næringsliv har selskaper større mulighet for rekruttering for nye talenter. Ved å kunne forsterke merkevaren vil også selskapet bli mer fremmet i søk. 

Instagram

Plattformen Instagram er en bildedelingstjeneste som hjelper å skape oppmerksomhet rundt merkevaren. Denne kanalen har blitt mer brukt med tiden. Her kan det flere annonseringsmuligheter på plattformen. Både som innlegg og «instastoryes» og som blir betalt for å reklameres. 
Noe som også brukes flittig er influensere for å skape enda mer oppmerksomhet rundt produkter eller lignende. Disse menneskene som jobber med å markedsføre merkevarer gjennom deres sosiale medier. Influenser-markedsføring har blitt mer populært etter at plattformen Instagram oppstod. Men brukes også flittig på andre plattformer som Facebook og Tik Tok.

Twitter

Selv om Twitter kan virke litt fjernt for oss nordmenn, er det en mikrobloggtjeneste som er en av verdens største sosiale medier. Plattformen blir brukt til mye forskjellig. Twitter ble tidligere brukt som en plattform for å kunne dele og kommentere, samt «retweet» andres innlegg. Den dag i dag brukes det i politikk og viktige begivenheter – i stor skala. Her deler store profiler som Barack Obama og Donald Trump. 
Samtidig som denne plattformen er en av de mektigste sosiale mediene, er forskningen på deres form for markedsføring på denne kanalen – kun vært i liten grad. Twitter kan være en god markedsføringskanal for de som bruker den riktig. 

YouTube

Ved å bruke YouTube som en markedsføringskanal når du ut til flere målgrupper. Det er ikke kun en målgruppe som bruker plattformen, nærmest tvert imot. Det brukes av alle aldre, så her kan man nå ut til enda fler. Så hvordan man bruker YouTube som en markedsføringskanal er å annonsere seg både på selve videoen, eller reklame vedlagt på en av sidebarene på plattformen. 

TikTok

Den nyeste plattformen av de jeg skal nevne i dette innlegget er TikTok. Denne kanalen tok verden med storm, og blir bare større. TikTok startet som å dele korte videosnutter, med redigering, musikk og tekst. Her har andre muligheten til å like, kommentere og dele disse videosnuttene. Plattformen er mest kjent for den yngre generasjonen, men markedsføringsspesialistene er på ballen kjapt for å kunne skape denne til en markedsføringskanal. 

I en undersøkelse av Influencer Merketing Hub er denne plattformen den sosiale mediekanalen med høyest engasjement. Ved å kunne bruke denne plattformen i en selskapets markedsføring er det ulike måter å gjøre dette på. Betaling av annonser for at de skal kunne dukke opp i deres «for you page». Annonsene kan skje i form av bilde- eller vide-format. Det er også en mulighet å kunne bruke de mest kjente menneskene her, som man også kan kalle influensere, til markedsføring. 
Utfordringen med markedsføringen på TikTok er å kunne formidle et budskap på kun noen på sekunder, så her er det viktig å tenke godt gjennom formidlingen av annonsen. 

Kilder

Torgersen O. Holan M. Løite H og Toft L. (2017) Innhold i markedplan hentet 2021 fra https://www.labs.no/blogg/6-grunner-til-hvorfor-bedriften-din-bar-bruke-linkedin

Holm, A (2020) Twitter hentet 2021 fra https://snl.no/Twitter

Tjerv, S (2019) YouTube som markedsføringskanal hentet 2021 fra https://sorentio.no/youtube-som-markedsforingskanal/b/7215/

#Strategi er et ord å bemerke. 

#Sosiale medier er en viktig markedsføringskanal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.