Trumps Twitter-angrep mot kongressen

Trumps Twitter-angrep mot kongressen

I dette blogginnlegget skal jeg nærmer inn på angrepet mot den amerikanske kongressen 6.januar 2021. Gjennom innlegget skal jeg innom sosiale medier og den digitale plattformen. Twitter. Samtidig skal jeg innom fenomenene filterbobler og ekkokamre.

Ved presidentvalget i 2020 var det et intenst valg der det stod mellom erkefiendene Donald Trump og Joe Biden. Det skapte sjokkerende handlinger der det oppstod et angrep mot den amerikanske kongressen 6 januar 2021. Sendatet og representantene var samlet for å kunne godkjenne valget, der Joe Biden skulle bli Amerikas neste president. Dette ble ikke like godt tatt imot fra både Trump selv, og hans tilhengere. Både gjennom Trumps twitter-konto, og siste folkemøtet oppfordret han sine tilhengere om å angripe den amerikanske kongressen 6 januar. 

Angrepet mot den amerikanske kongressen ble gjennomført, der det resulterte i at fem personer ble drept og rundt femti personer ble skadd. Donald Trump brukte den digitale plattformen Twitter for å kunne inspirere og motivere hans tilhengere til angrepet på kongressen. Han er den dag i dag bannet fra plattformen. 

Trump calls for his supportors to protest & be wild on Jan. 6 - Mehr News  Agency

Sosiale medier

De siste årene har sosiale medier vært en stor del av livet vårt. Her deles, likes og kommenteres det over alle plattformer. Det er ofte det første vi sjekker på morgningen, og det siste vi sjekker før vi legger oss. Det kan være alt fra politisk-, personlig-, kritisk- innhold og mye mer. Vi følger som regel det vi synes er interessant, og senere kan det skape engasjement. Sosiale medier er kraftigere enn hva vi kan se for oss. 

Det skaper ofte debatt og engasjement blant brukerne på de ulike plattformene. Før i tiden brukte vi forum med valgmuligheten om å være anonym eller ikke. Her var det diskusjoner om alt mellom himmel og jord. Disse forumene var laget for å skape diskusjoner. Men senere har våre nye sosiale medier blitt mer og mer en plattform der det også åpner for engasjement og diskusjon. Det kan være små temaer, like mye som store hendelser og avgjørelser. Det finnes flere eksempler på hvordan sosiale medier har skapt engasjement i ulike grader. Eksemplet med Donald Trump er kun en av mange. 

Digitale plattformen Twitter

Twitter er en av de største digitale plattformene vi har, og dette blir flittig brukt av mannen i gata, like mye som kjendiser og politikere. Plattformen gir deg muligheten til å dele, like og kommentere egne- og andres- innlegg. Følge ulike brukere som du selv synes er interessante. 

Twitter skaper et enormt engasjement innad plattformen, dette er både positivt og negativt. Et mer negativt engasjement er eksemplet med Trump der man engasjerer sine følger base til å angripe kongressen. 
Dette resulterte i at han ble bannet fra plattformen Twitter, fordi ifølge selskapet var det en for stor risiko å la han fortsette å ha brukeren sin. Selskapet Twitter viser til to meldinger som grunnen til utestengelsen av Donald Trump. Twitter mener at meldingene kan inspirere og oppmuntre til gjenskapning av voldshandlingene. Hans valgkampanje-konto ble også stengt kort tid etterpå grunnet brudd på selskapets retningslinjer.

Ved å tøye grensene og selskapets retningslinjer ble Trump advart av Twitter om å slette en rekke meldinger. Dette overholdt han ikke, og ble derfor bannet og over 56 000 av hans twitter-meldinger ble slettet. Donald har brukt plattformen til å spre politikk, men også fornærme motstanderne og spre desinformasjon. 

For plattformen Twitter kan dette ha vært et lurt valg for deres omdømme. Når tidligere president bryter retningslinjene så grovt, er det ikke mye annet de kan gjøre. Han fikk muligheten til å gjøre opp for seg ved å endre og slette innleggene som brøt retningslinjene. Samtidig som de respekterte Trump og ga han muligheten til å rydde opp selv ved å gi han en advarsel. Når han ikke hørte på selskapet, måtte Twitter ta det i egne hender. 

Twitter har retningslinjer for at plattformen skal fungere best mulig. Dersom det ikke hadde vært regler på en slik plattform kan man tenke seg hvordan det ville endt. Twitter måtte ta ansvar og rydde opp, noe de gjorde ryddig og ordentlig. 

Filterbobler og ekkokamre

En slik plattform som Twitter kan skape filterbobler og ekkokamre. Fenomenene går i hverandre fordi effekten filterboblene har kan skape ekkokamre. Hvordan disse dannes er at brukerne samles på et bestemt sted der det som publiseres er filtret og utvalgt informasjon som deretter kan skape ekkokamre. 

Et eksempel på dette er at algoritmene velger ut hva akkurat du skal bli eksponert for på internettet. Det kan være at dersom du har søkt mye på Joe Biden, så velger algoritmene ut hva du burde få med deg av Biden fremfor hva en annen person som ikke hadde søkt rundt på de ulike profilerte profilene. 

Ekkokamrene kan for eksempel være at de som er tilhengere av Trump får kun positive saker om den tidligere presidenten. Deretter kan det skapes ekkokamre når gruppen ikke eksponeres av sider der Trump ikke er like godt fremvist for tilhengerne hans. Ekkokamrene forsterker deres oppfatninger, meninger og holdninger. Måten det forsterkes er medlemmenes meninger blir repetert gjennom kommunikasjon innad gruppen. Samtidig som det skjermes fra andre gruppers holdninger og meninger. Dette skaper ofte en mer negativ enn positiv effekt når medlemmene skjermes fra andres meninger til Trump.

Vår verden med digitale kanaler

I en verden der sosiale medier har en så stor del av livet vårt, fra vi våkner til vi legger oss – er det viktig å huske hvorfor vi har de digitale plattformene. Muligheten til å kunne kommunisere, dele, like og kommentere innlegg til hele verden på sosiale medier gir oss mye muligheter – men også problemer. 

Følelsen av å kunne være tett innpå livene til profilerte profiler, og følge med på hva som skjer i deres liv er spennende for oss tilhengere. Men hvordan disse profilerte profilene bruker sine sosiale medieplattformer er enda viktigere. Med så mye makt som noen av disse menneskene har, skaper det en enorm respekt. Men dette må være gjensidig for plattformene som gir oss muligheten til å kommunisere på et slikt nivå. 

Trump har selv tenk tanken på å skape en egen plattform. Hvordan tror DU den kunne utviklet seg?

Kilder

Darrud, A (2021) Donald Trump er permanent utestengt fra Twitter hentet 31.05.21 fra https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

Orgelet, K (2020) Filterboble hentet 01.06.21 fra https://snl.no/filterboble

Det Norske Akademis Ordbok (2021) Ekkokammer hentet 01.06.21 fra https://naob.no/ordbok/ekkokammer

One thought on “Trumps Twitter-angrep mot kongressen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.